IS Academy lezing: Bloeddiamanten of een gouden toekomst? De rol van grondstoffen in Congo
The IS Academy seminar will be held in Dutch, the presentation of the winner of the Africa Thesis Award 2011 will be held in English.
Inaugurele rede David Van Reybrouck (pdf, 255KB) on 28 november 2011.
Op 8 december organiseerde het ASC het seminar ‘Bloeddiamanten of een gouden toekomst? De rol van grondstoffen in Congo’ in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Het seminar werd samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken georganiseerd in het kader van de IS-Academie ‘De staat in Afrika’. David Van Reybrouck, schrijver van de bestseller ‘Congo, een geschiedenis’ was de hoofdgast en trok een volle zaal. Met ongeveer 170 man publiek kan dit seminar een groot succes worden genoemd!
Dit seminar had een ongebruikelijke vorm. Geen speech van Van Reybrouck – ‘dan lezen ze mijn boek maar’-, maar een interview door Femke van Zeijl. Van Reybrouck heeft zich tijdens het schrijven van ‘Congo, een geschiedenis’ onder andere grondig verdiept in de grondstoffenhandel vanuit Congo. Hij concludeerde dat Congo een magazijn van de wereld is (een bron van slaven, ivoor, rubber en mineralen), maar met rotte planken, waaruit iedereen lijkt te kunnen pakken wat nodig is, terwijl de gewone Congolese boer en mijnarbeiders hier economisch nooit iets wijzer van zijn geworden.
Na twintig minuten schoven Jaime de Bourbon Parme (Speciaal Vertegenwoordiger Natuurlijke Hulpbronnen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Joost van Puijenbroek (IKV Pax Christi) aan om zich in de discussie te mengen. De drie heren waren het er over eens dat corruptie in Congo niet alleen plaatsvindt op het niveau van de centrale staat, maar in alle lagen van het bestuur te vinden is. Vervolgens kreeg ook het publiek een kans zich in de discussie te mengen, wat enthousiast werd gedaan.
Na Van Reybrouck werd Michael Stasik, winnaar van de Africa Thesis Award 2011, in het zonnetje gezet. Met zijn thesis ‘DISCOnnections : popular music audiences in Freetown, Sierra Leone’ (download pdf, 5.8MB) heeft hij een beeld neer weten te zetten van Freetown als bruisende, levendige stad. Aan de hand van muziek lieten de jongeren doorschemeren waar ze van droomden, en gaven velen aan te blijven proberen om in dit postconflict land een betere toekomst op te bouwen.