The African Studies Centre is celebrating its 65th anniversary this year – 65 years of expertise and knowledge about Africa

logo ASC 65Read the history of the ASC in a nutshell (Adobe PDF)

Het jubileum wordt gevierd met vele activiteiten door het jaar heen, met een accent op de maand oktober 2012. Ze zijn voor iedereen toegankelijk.

Hieronder volgt een overzicht, dat regelmatig zal worden aangevuld.

1 april – 15 juli:
Expositie van schilderijen van Toyin Loye (Nigeria) in de gangen en bibliotheek van het ASC.

Toyin Loye is een afstammeling van de koninklijke familie van Ijebu Jesa, Nigeria. Hij studeerde fine art aan de universiteit van Ife, Nigeria. Hij exposeerde in veel Afrikaanse landen en ook in Europa, Amerika en Azië, en heeft een galerie in Den Haag “Chiefs and Spirits”.

mei:
Speciaal Afrikanummer van de Internationale Spectator (Clingendael) met bijdragen van 6 onderzoekers van het ASC.

De artikelen gaan over mobiele telefoniecultuur, over de verdeeldheid van het ANC, over de stimulering van de landbouw waarbij Zuidoost-Azie als spiegel kan dienen, over corruptie in Nigeria, over de Hoorn van Afrika als regionale (on)veiligheidszone en over de economisch-politieke ontwikkelingen op macroniveau.

 

8 en 10 juni:
Stadswandeling Safari in Leiden

Maak kennis met Afrika in Leiden!
Het ASC organiseert een bijzondere stadswandeling waar de deelnemers kennis maken met de rijke Afrikaanse cultuur in Leiden. De wandeling voert langs musea, monumenten, winkels etc. die allemaal op een of andere manier een link met Afrika hebben. Waar kreeg Nelson Mandela zijn Leids eredoctoraat? Staan er in Leiden Afrikaanse hoofden op sterk water? Waar was het hoofdkantoor van de boycot van Zuid-Afrikaanse Outspan sinaasappels?
De deelnemers aan deze unieke wandeling ontvangen een gratis boekje met plattegrond waarin de vele Afrika-gerelateerde bezienswaardigheden van Leiden zijn opgenomen.
Iedereen is welkom!

Praktische informatie:
Wanneer: vrijdag 8 juni, 16.00 uur en zondag 10 juni 14.00 uur
Vertrekpunt: Visitor Centre Leiden, Stationsweg 41 (recht tegenover NS Station Leiden)
Deelname: gratis
Duur: ca. 2 uur
Aanmelding: Edith de Roos roosemde@ascleiden.nl Graag vermelden: het aantal personen en de dag van deelname: vrijdag 8 of zondag 10 juni

 

15 juli – 15 oktober:
Expositie van schilderijen van Osagie Edo in de gangen en bibliotheek van het ASC.

Osagie Edo is afkomstig uit Nigeria. Daar volgde hij een kunstopleiding totdat hij om politieke redenen moest vluchten. Hij maakt expressieve, cobra-achtige doeken, vol verborgen verhalen, waarin vrijheid een belangrijke rol speelt. In samenwerking met Galerie Huijs Basten Asbeck in Groenlo.

 

begin oktober:
Het Nieuwe Afrika! Een magazine van ASC en NABC

Begin oktober verschijnt dit eenmalige magazine, boordevol advertorials, columns en interviews met captains of industry, NGO-directeuren en Afrikaanse zakenmensen over hun visie op het huidige Afrika dat een ongekende groei vertoont. Het 60 pagina's tellende blad is gemaakt in samenwerking met de Netherlands-African Business Council in Den Haag. Het wordt meegestuurd met de bladen OneWorld, Geografie en het Financieele Dagblad, wat betekent dat het blad ongeveer 180.000 huishoudens bereikt. Het magazine kan gezien worden als 'smaakmaker' voor de grote internationale conferentie Afrika Works! 21st Century Trends, zie onder.

 

15 oktober – 21 december:
Expositie van kindertekeningen van Barbara van Druten uit het boek “Mijn papa woont in Afrika”.

 

25 en 26 oktober:
Debatwedstrijd

Finale in Leiden waarbij 10 studenten een public speech houden over het onderwerp ‘Debating the future of African youth in Europe and Africa’ voor een jury van invloedrijke politici, academici en beleidsmakers die een uiteindelijke winnaar kiest. Na de speeches volgt een publiek debat (voertaal is Engels). De speeches zullen gepubliceerd worden (online of in een speciale uitgave).
Voorafgaand aan deze finale zullen twee zogeheten After Summer Schools plaatsvinden, waarbij zo'n 100 studenten getraind worden in het debatteren door de International Debate Education Association (IDEA). Deze vinden plaats in Utrecht tijdens de volgende twee weekends: 12-14 oktober en 19-21 oktober. Deelnemers kiezen een van de twee weekends. Op 25 en 26 oktober vindt de debatcompetitie plaats om 6 winnende teams te kiezen. Plaats: Pieter de la Courtgebouw, Wassenaarseweg 52, Leiden.

Debatverenigingen en universiteiten in vier Afrikaanse landen (Ghana, Kenia, Oeganda en Sierra Leone) zullen erbij betrokken worden. Elke vereniging kiest een winnaar en een runner up. Deze 8 studenten zullen - bij voldoende financiering - worden uitgenodigd om naar Leiden te komen voor de eindronde en de public speeches.

 

28 oktober:
Afrika filmfestival

Nieuw! Het filmfestival Africa in the Picture presenteert zich voor het eerst in Leiden. Samen met AitP zijn 4 prachtige, recente films geselecteerd, die vertoond worden op de laatste (zon)dag van het Leids Film Festival. De films worden voorafgegaan door een korte inleiding. Ook is er ruimte voor debat. 

Filmprogramma:

13.00-15.00 Phone Swap, by Kunle Afolayan (Nigeria)
15.30- 16.30 Maris de nuit, by Fabienne Kanor
17.00 -18.30 Playing warriors, by Rumbi Katedza (Zimbabwe)

18.30-19.30 Pauze

19.30-21.15 Viva Riva! by Djo Tunda Wa Munga (Congo)

Plaats: Scheltema Complex, Marktsteeg 1, Leiden. Gesponsord door het Leiden Cultuurfonds.

Info: Marieke van Winden, winden@ascleiden.nl

29 en 30 oktober:
Africa Works! Grote tweedaagse conferentie met ondernemers die investeren in Afrika, samen met NABC.

Met de Netherlands–African Business Council (NABC) wordt in Figi te Zeist de conferentie ‘Afrika Works! 21st century trends’ gehouden.
In het eerste decennium van de 21e eeuw is Afrika’s economie sneller gegroeid dan bijna alle andere economieën ter wereld. Voor deze groei zijn meerdere oorzaken aan te wijzen: toename van buitenlandse investeringen, nieuwe technologieën, verhoogde politieke stabiliteit en regionale economische integratie. Bovendien is er een toenemend aantal goed opgeleide, gezonde jongeren die nu beschikbaar komen op de arbeidsmarkt. Deze trends laten zien dat Afrika veel kansen biedt.
De conferentie brengt ondernemers, beleidsmakers, onderzoekers, journalisten en vele andere Afrika-geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten inspireren door lezingen, workshoppresentaties e.d. en met elkaar op kritische wijze in discussie te gaan over deze positieve trends en de toekomst van Afrika in de 21 eeuw.

Naast een plenair gedeelte met een aantal prominente (internationale) sprekers zijn er workshops met o.a. de volgende thema's: voedselzekerheid, technologie, financiële sector, ondernemerschap en fossiele brandstoffen. Daarnaast zullen seminars worden gehouden met thema's zoals: landbouw, de waterthematiek, de toekomst van 'development assistance' en de mogelijkheden voor jongeren en de middenklasse in Afrika.

Informatie en aanmelding: www.africaworks.nl

 

8 november:
Benefietveiling voor de
Stichting Kakaran

Op donderdagavond 8 november zal een veiling worden gehouden waarbij zeer diverse - voornamelijk Afrikaanse - voorwerpen worden geveild. De opbrengst komt ten goede aan Kakaran (http://www.kakaran.com/), een stichting voor kleinschalige projecten in Senegal, vooral op het gebied van het onderwijs en de gezondheidszorg. Deze stichting is opgericht door de voormalige ASC-directeur Gerti Hesseling. Veilingmeester is Harry Wels.
Veilingboekje.

De veiling vindt plaats van 19:00 tot 21:30 uur in zaal 1A20 van de Faculteit Sociale Wetenschappen, Wassenaarseweg 52 Leiden. De zaal is open vanaf 18:15 uur.

Zie ook: http://www.ascleiden.nl/?q=news/charity-auction-kakaran-foundation
Meer informatie: Maaike Westra, westra@ascleiden.nl
 

Additional information