Het EK in Zwitserland en Oostenrijk is in volle gang. Maar hoe verhoudt het EK zich tot het belangrijkste voetbaltoernooi op Afrikaanse bodem, de Afrika Cup? Deze vraag staat centraal tijdens een seminar over Afrikaans voetbal in het Afrika Studie Centrum te Leiden.
In Frankrijk steekt president Sarkozy de spelers van het nationale elftal een hart onder de riem vlak voor aanvang van het EK, in Ghana brengt president Kufuor een bezoekje aan het spelershotel in Accra tijdens de Afrika Cup. Italianen die de wedstrijdbal voor het EK laten zegenen door een priester om het ongeluk te bezweren, Kameroeners die de bal naar een witch-doctor sturen om te laten 'prepareren'. Ghanese voetbalfans die zich uitzinnig verkleden op de wedstrijddag en intens meeleven tijdens de wedstrijd van hun Black Stars, fans van het Nederlands elftal die zich in waanzinnig oranje uitdossen en de hele dag op een plein hossen.
Verschilt de organisatie en beleving van het voetbal in Afrika nu werkelijk zoveel als dat van voetbal in Europa? Is voetbal in Afrika politieker dan in Europa of andersom? Is bijgeloof onder Europese voetballers nu wel of niet hetzelfde als het geloof in hekserij, tovenarij en magie in de Afrikaanse competities en toernooien? En hoe innig (of afhankelijk) is de relatie tussen het Afrikaanse voetbal en het Europese voetbal eigenlijk als je kijkt naar Afrikaanse toernooien en competities en de stroom van Afrikaans talent naar Europa?
Journalist Edwin Schoon (De Pers, GPD-bladen), antropoloog Arnold Pannenborg (voetbalinafrika.web-log.nl en auteur van het boek "How to win a football match in Cameroon. An anthropological study of Africa's most popular sport"), André van der Stouwe en Marc Broere/Stefan Verwer (journalisten/filmers van lokaalmondiaal en Road to 2010) waren begin dit jaar allen in Ghana en vergelijken EK en Afrika Cup vanuit politiek, economisch, sociaal en religieus oogpunt. Het debat wordt afgewisseld met reportages vanuit Ghana.
|