Seminar: Aan de goede kant: De lessen van de Nederlandse anti-apartheids-beweging
Tijdens het seminar wordt het eerste exemplaar van Roeland Muskens' boek ’Aan de goede kant: Biografie van de Nederlandse anti-apartheidsbeweging 1960-1990’ (uitgeverij Aspekt) uitgereikt aan de ambassadeur van Zuid-Afrika.
De Nederlandse anti-apartheidsbeweging is vanaf 1960 tot de vrijlating van Mandela in 1990 uitgegroeid tot een van de sterkste sociale bewegingen van Nederland. In de loop der jaren hebben miljoenen Nederlanders zich op een of andere manier ingezet tegen de apartheid.
De kracht van de anti-apartheidsbeweging is dat ze erin is geslaagd de discussie over wat Nederland tegen de apartheid kon doen, te verpakken tot dagelijkse kwesties. Ondanks de massale publieksmobilisatie heeft de beweging echter slechts beperkte invloed gehad op het Nederlandse (overheids)beleid ten aanzien van Zuid-Afrika. Nederland weigerde voorop te lopen. Als klein land met een relatief grote buitenlandse handel hebben de achtereenvolgende Nederlandse kabinetten steeds gekozen voor de handelsbelangen van Nederland.
In het seminar gaat Roeland Muskens in op de volgende vragen en onderwerpen:
- De anatomie van de anti-apartheidsbeweging;
- Waaraan dankt de anti-apartheidsbeweging het succes in publieksmobilisatie?
- Hoe komt het dat het overheidsbeleid slechts mondjesmaat werd beïnvloed?
- De lessen van de anti-apartheidsbeweging.
Please note that this seminar will be held in Dutch.
Speaker
Onderzoeksjournalist Roeland Muskens promoveerde op 27 september 2013 aan de Universiteit van Amsterdam op onderzoek naar de anti-apartheidsbeweging. Zijn proefschrift was getiteld ’Aan de goede kant: Een geschiedenis van de Nederlandse anti-apartheidsbeweging 1960-1990’.