Van Bylandtlezing door Ineke van Kessel: ‘Zuid-Afrika na Mandela: rafels aan de regenboognatie’

Ineke van KesselHet Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken organiseert op 19 februari de derde Van Bylandtlezing:

‘Zuid-Afrika na Mandela: rafels aan de regenboognatie’, door Ineke van Kessel.

De WHAM-vraag (What Happens After Mandela?) kwam nauwelijks aan de orde na het overlijden van Nelson Mandela. Vijftien jaar eerder, toen Mandela na een eerste termijn als president aftrad om plaats te maken voor Thabo Mbeki, beheerste de WHAM-vraag de publieke discussie, vooral in blank Zuid-Afrika en in kringen van het bedrijfsleven. De persoon van Mandela werd door velen in Zuid-Afrika en de wereld gezien als de waarborg voor stabiliteit en raciale verzoening.
Het uitblijven van de WHAM-vraag in 2013 duidt erop dat post-apartheid Zuid-Afrika volwassen is geworden: stabiliteit is niet langer gekoppeld aan één onmisbare Messias. Maar dat betekent niet dat Zuid-Afrika in robuuste gezondheid verkeert. De voortwoekerende factiestrijd binnen het African National Congress (ANC) verlamt niet alleen de partij, maar ook de regering en het staatsapparaat. De factietwisten hebben hun vertakkingen binnen het politie-apparaat en de inlichtingendiensten. Een balans na 20 jaar ANC-bewind toont een gemengde staat van dienst: politieke stabiliteit maar veel sociale onrust; economische groei met massale werkloosheid; effectieve armoedebestrijding maar met een groeiende kloof tussen arm en rijk.
In april houdt Zuid-Afrika parlementsverkiezingen. Blijft de positie van het ANC onbedreigd, of is er uitzicht op geloofwaardige competitie? Is het Chinese model van staatskapitalisme, waardoor het ANC nu geïnspireerd lijkt, voor Zuid-Afrika een begaanbare weg?

Ineke van Kessel is als senior-reseacher verbonden aan het Afrika-Studiecentrum.

Datum: 19 februari
Ontvangst: 17.00 uur, aanvang 17.30 uur. Tot ca. 19.00 uur, waarna informele borrel.
Locatie: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag (Routebeschrijving: www.nieuwspoort.nl/nl_NL/nieuwspoort/contact)
Meer informatie vindt u op de website van het NGIZ.

Date, time and location

19 February 2014

Registration